Hangi balık hangi mevsimde yenir? Nasıl pişirir?



Barbunya: Temmuz ile Ekim ayları arası en lezzetli zamanıdır. Tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.

Tekir:  Dört mevsim yenebilecek bu balığın en lezzetli zamanı temmuz ile Ekim ayları arasıdır. Tavası ve kağıt kebabı çok güzel olur.

Çipura: Her mevsim yenebilir. Izgara ve fırında yenmesi tercik edilir. Buğulaması, ızgarası, çorbası ve fırını çok güzel olur.

Karagöz: Her mevsimde yenebilen bu balık, özellikle Mayıs-Temmuz ayları haricinde daha yağlı ve lezzetlidir. Buğulaması, fırını ve çorbası çok güzel olur.

Dil balığı: Her mevsim yenebilir. En lezzetli zamanı kasım ile şubat ayları arasıdır. Tavası çok güzeldir. İrilerinin filetosu çıkarılıp şiş veya fileto yapılabilir.

Hamsi: Izgara, fırın, tava, kağıt kebabı, buğulama, pilaki, yahnisi çok lezzetli olur. Kasım ve şubat aylarında yenir.

Sardalya: En lezzetli mevsimi Temmuz-ekim aylarıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, fırın ve kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım Haziran arasında ise ancak pilaki ve buğulaması yapılsa da önceki dönem kadar lezzetli olmaz.

Uskumru: Eylül ve ocak arasında çok lezzetlidir. Izgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur. Bu mevsimlerde çok yağlı olduğu için tavası tavsiye edilmez. Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir. Yazın yakalananlar ise pilaki ve tava için uygundur.

Kolyos: Ocak ayı en yağlı olduğu zamanıdır. Tuzlama için idealdir. Tuzlaması çok güzel olur. Tadı yavan olduğundan genelde tavası yapılır.
.
Lüfer: Eylül ortasından ocak sonuna kadar olan zamanı en yağlı ve lezzetli olduğu dönemdir. Bu dönemde ızgarası tavsiye edilir. Diğer zamanlarda büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması, kağıt kebabı ve tabası olur.

Palamut: En lezzetli zamanı eylül başından şubat ortalarına kadar olan dönemdir. Bu dönemde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Aynı mevsimde yahnisi de harika olur. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.

Levrek, Minekop, Eşkine: Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Her türlü yemeği yapılan levreğin buğulaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Özellikle şaraplı ve mayonezli balık yemeklerine çok güzel gider.

İstavrit: Her mevsimde yakalanan istavritin en lezzetli olduğu zaman Kasım ile Şubat ayları arasıdır. Tavası ve fırını çok güzel olur.

İzmarit: Sonbahar ve kış aylarında ızgarası dahi yapılır. Eti beyaz ve son derece lezzetlidir. Tavası güzel olur. İzmaritler ızgara yapılırken ayıklanmazlar. Olduğu gibi pişirilip bilare derisi, bağırsakları ve kılçıkları ayıklanır. Üzerine limon ve zeytinyağı ile kıyılmış maydanoz eklenerek hazırlanır. Pulları kazındıktan sonra derisi tulum çıkarılarak yapılan tavası da çok güzel olur.

Kalkan: Her mevsimde avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da yapılır. İlkbahar sonlarından itibaren ağustos ayına kadar yakalanan kalkan yavrularının tavası nefis olur.

Kefal: Yaz ayları dışında lezzetli olan pulla ve göçmen olmayan bir balıktır. Sonbahar, kış ve ilkbaharda çok lezzetlidir. Buğulaması ve pilakisi çok güzel olur.

Kılıç: Denizlerimizde çok nadir görülen çok lezzetli bir balıktır. Her mevsimde yenebilen bu balığın en lezzetli zamanı eylül-şubat arasıdır. Defneyapraklı şişi çok lezzetli olur. Izgarası ve kağıt kebabı da yapılır.

Mezgit: Yaz hariç devamlı yumurtalı durumdadır. Yumurtalı tavası, domateslisi güzel olur.

Kırlangıç: Izgara ve tavaya uygun değildir. Buğulaması, özellikle çorbası çok lezzetli olur. Haşlanmış kırlangıcın ayıklanmış etleri mayonezli veya zeytinyağı-limon sıkarak soğuk olarak da meze olarak de yenebilir.

İskorpit: İskorpitin sırt dikenleri zehirlidir. Bu nedenle balıkçıya ayıklattırılmalıdır. Izgara ve tavaya uygun değildir. Buğulaması, özellikle çorbası çok lezzetli olur. Haşlanmış kırlangıcın ayıklanmış etleri mayonezli veya zeytinyağı-limon sıkarak soğuk olarak da meze olarak de yenebilir.

Yorumlar