Sosyete Mantısı

MALZEMELER (6 KİŞİLİK)

3 yufka
400gr kıyma
3 orta boy soğan
1 Türk kahvesi fincanı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
½ çay kaşığı kekik
tuz, karabiber

Sos için

2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
3 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

HAZIRLANIŞI
Soğanları soyun ve mutfak robotunda çok ince kıyın. Bir kasede; kıyma, soğan,kekik, tuz ve karabiberi iyice yoğurup ılık suyu ekleyin. Yufkalarınızı, dört eşit parçaya kesin. Yufkaların geniş tarafına kıyma içinizi koyun ve kenarlarını kıvırmadan yufkaları rulo halinde sarın. Ruloları, içeri doğru kıvırarak gül böreği şeklinde sarın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız bütün mantıları bu tepsiye dizin. 180°C fırında 20 dakika kadar mantıları pişirin. Bir tavada sıvı yağı kızdırın, mantıların iki yüzünü yaklaşık ikişer dakika hafifçe kızartın. Sos için bir cezvede tereyağını eritin, erimiş yağa kırmızı biberi ekleyin ve ocağı kapatın. Mantıları yemek tabaklarına alın sarımsaklı yoğurt ve biberli yağla süsleyip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

UNUTMAYIN…
Yufkaların birbirine yapışması gereken köşelerde, bir yumurta fırçasıyla yufkanın bir tarafına su sürerseniz yufkalar birbirine kolayca yapışır. Sosyete mantısını birçok değişik yapılışı var. Bu tarifte kıymamızı çiğden koyup, öncelikle fırında pişiriyoruz. Buzdolabında kapaklı bir kapta bir haftaya kadar saklayabileceğimiz mantıları, servis yaparken bir tavada yufkanın iki tarafı da kızaracak şekilde pişirmemiz yeterli olur. Dilerseniz mantıları kızartmak yerine, fırından çıkarttığınızda üzerlerine bir su bardağı sıcak et suyu ekleyip suyu çektiğinde sosla servis yapabilirsiniz. Fırınlamadan sosyete mantısı hazırlamak isterseniz de kıyma içini önceden kavurup, hazırladığınız mantıları bol yağda kızartabilirsiniz.

gazeteport

Aynı ölçülerle denedim ve olağanüstü bir tat malesef resim çekmeyi unuttugum için resimleri bir sonraki yaptıgımda ekleyecegim.

Yorumlar